Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

S.O.S από τα Φλαμίνγκο στις Αλυκές Λάρνακας* !!!

Είναι γεγονός ότι οι εικόνες που μας προσφέρουν τα Φλαμίνγκο στο Δίκτυο Αλυκών Λάρνακας και Βορόκλινης, είναι εντυπωσιακά μοναδικές. Αξιοπρόσεκτοι και οι διαγωνισμοί φωτογραφίας με χρηματικά έπαθλα με βασικό στόχο την προβολή τόσο της πόλης μας όσο και των σπάνιων υγροβιότοπων. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου κάποιες υπερβολές έχουν στιγματίσει εδώ και ημέρες την περιοχή με πολύ κακά παραδείγματα.

Βασική αδυναμία είναι η έλλειψη κανονισμών πρόσβασης και συμπεριφοράς των επισκεπτών.  Τις περασμένες ημέρες παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός επισκεπτών στην Αλυκή Λάρνακας πράγμα που είχε σαν αρνητικό αποτέλεσμα τον εκφοβισμό εκατοντάδων φλαμίνγκο από χιλιάδες επισκέπτες που κατάκλυσαν την Αλυκή, στον βωμό μιας εντυπωσιακής φωτογραφίας.

Αρκετά αυτοκίνητα εισήλθαν μέσα στο έδαφος του Βιότοπου εκτός δρόμου, αρκετοί τρίποδες φωτογραφικών μηχανών τοποθετήθηκαν για ώρες λίγα μόλις εκατοστά από το νερό σε ολόκληρη την περίμετρο της Λίμνης (αρκετοί επισκέπτες βρέθηκαν και εντός νερού για να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στα φλαμίνγκο). Κανένας έλεγχος και λήψη μέτρων από τα αρμόδια τμήματα για αποφυγή αυτών των περιστατικών αφού αυτές οι συμπεριφορές προκάλεσαν αρκετές φορές φόβο στα φλαμίνγκο.  Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση των γνωστών σε όλους μας τηλεκατευθυνόμενων Drones τα οποία θα έπρεπε ήδη να απαγορεύονται αυστηρά σε τόσο ευαίσθητες και προστατευμένες περιοχές. Κανένας σεβασμός στις  διεθνείς συνθήκες που έχουμε υπογράψει.

Περίπου σε 4 περιπτώσεις την Κυριακή 10-01-2015, εκφόβισαν μέχρι πανικού τεράστια κοπάδια από Φλαμίνγκο τρέποντας τα σε φυγή. Σε 2 μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις εμπλεκόμενοι ήταν δημοσιογράφοι οι οποίοι ήθελαν να αποθανατίσουν από κοντά τα πουλιά. Έχοντας πλήρη άγνοια της φύσης και του τι μπορούν να προκαλέσουν, τα υδρόβια πουλιά τους θεώρησαν ότι είναι αρπακτικά, με αποτέλεσμα τεράστια κοπάδια από Φλαμίνγκο να τραπούν σε φυγή και να καταληφθούν από πανικό. 

Αυτές οι συμπεριφορές καμία σχέση έχουν με την πτηνοπαρατήρηση, ή τον θαυμασμό της περιοχής και άλλο η οχληρία που λαμβάνει χώραν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η λίμνη Ορόκλινης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα LIFE για την προστασία των βιοτόπων. Όσοι θέλουν να πληροφορηθούν για τον σπάνιο βιότοπο της Ορόκλινης μπορούν να το πράξουν στο προκαθορισμένα σημεία παρατήρησης των επισκεπτών μας. Ο κάθε επισκέπτης θα πρέπει να σέβεται και να τηρεί τους κανονισμούς πρόσβασης και συμπεριφοράς.

Ως Επαρχιακή Επιτροπή Οικολόγων Λάρνακας καλούμε τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα και να προχωρήσουν στην αύξηση της παρακολούθησης της επικρατούσας κατάστασης στους βιότοπους της πόλης μας, την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών που επισκέπτονται τους χώρους ούτως ώστε να εκλείψουν τέτοιου είδους περιστατικά και συμπεριφορές.

*του Σταύρου Χατζησάββα

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου