Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Τι είδα στην Κοφίνου… *

Μια ξεχωριστή εμπειρία ζήσαμε όλοι όσοι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη την Παρασκευή 31.12.2015 στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου στην Κοφίνου. Άνθρωποι από διάφορες χώρες ζουν σε δύσκολες συνθήκες και δίνουν τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση περιμένοντας να φτάσει για αυτούς μια καλύτερη μέρα.

Της αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης συνοδευόμενος από στελέχη και μέλη της Επαρχιακής Επιτροπής Λάρνακας του Κινήματος. Μαζί μας ήταν και η κοινοτάρχης Κοφίνου κα. Δέσπω Χαραλάμπους η οποία μας παρουσίασε το σημαντικό έργο που προσπαθεί να κάνει από την πλευρά του το Κοινοτικό Συμβούλιο Κοφίνου με τα λίγα μέσα που διαθέτει.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από την πρωτοβουλία της Νεολαίας Οικολόγων, η οποία οργάνωσε συλλογή ρούχων για διανομή στις οικογένειες που φιλοξενούνται στον χώρο.

Σήμερα στον χώρο φιλοξενούνται περίπου 300 άνθρωποι. Άξιο αναφοράς είναι ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην διαβίωση αυτών των ανθρώπων αφού έχουν παρατηρηθεί αρκετές αδυναμίες ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες των υποδομών φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα αρκετά από τα λυόμενα σπίτια δεν διαθέτουν μπάνιο και χώρους υγιεινής με αποτέλεσμα να πρέπει οι διαμένοντες να διασχίζουν όλο τον καταυλισμό (αρκετές φορές σε άσχημες καιρικές συνθήκες) για να πάνε στα κοινόχρηστα μπάνια και στους χώρους υγιεινής.

Επίσης το σύστημα αποχέτευσης του καταυλισμού αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αφού αρκετά συχνά δεν είναι σε λειτουργία και παρουσιάζει προβλήματα υπερχείλισης,  γεγονός που υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ασφάλειας και υγείας των ανθρώπων που διαμένουν στο Κέντρο. Επίσης είδαμε ανθρώπους να ζεσταίνουν στην κοινόχρηστη κουζίνα λίγο νερό για να μπορέσουν να κάνουν μπάνιο αφού δεν υπήρχε ζεστό νερό.

Δεν είναι αυτή η Κύπρος που θέλουμε. Δεν τιμά κανένα μας αυτή η κατάσταση. Έχουμε καθήκον και είναι υποχρέωση μας να έχουμε περισσότερες ευαισθησίες προς τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης. Η αδιαφορία ή η παράληψη λήψης έγκαιρων μέτρων αντιμετώπισης όλων αυτών των αδυναμιών αφήνει την πατρίδα μας ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη.  

Επομένως πολιτεία και κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες αποτελεσματικής αντιμετώπισης όλων των προβλημάτων που προκύπτουν για τους πολιτικούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο υποδοχής της Κοφίνου και να στηρίξουν το Κοινοτικό Συμβούλιο στο δύσκολο έργο που επιτελεί.

*του Σταύρου Χατζησάββα

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου