Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Ένα πάρκο αφιερωμένο στους ’ηγέτες’ κροκόδειλους… *

Πραγματοποιήθηκε στις 16/12/2015 στην Κοινότητα Ψεματισμένου, από τον Όμιλο Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας ευρύτερης περιοχής Καλαβασού, ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα που αφορά την  δημιουργία ‘’πάρκου’’ κροκοδείλων στην περιοχή. 

Η δράση του Κινήματος Οικολόγων και της Επαρχιακής Επιτροπής Οικολόγων Λάρνακας κινήθηκε σε τέσσερις άξονες από τον Σεπτέμβριο του 2014. Συγκεκριμένα: Α. Κατατέθηκαν δυο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από τον Πρόεδρο και Βουλευτή Οικολόγων κ. Γ.Περδίκη. Β. Ο Πρόεδρος και Βουλευτής Οικολόγων κ. Γ.Περδίκης ενέγραψε το θέμα και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. Το θέμα συζητήθηκε τελικά από την επιτροπή Περιβάλλοντος την Τετάρτη 21/10/2015 Γ. Ανακοινώσεις στον ημερήσιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα. Δ. Συμμετοχή σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και σε συσκέψεις. Ε. Το Κίνημα Οικολόγων διοργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 3/10/2014 έξω από το Τμήμα Περιβάλλοντος όταν εξετάστηκε η Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον. 


Το Κίνημα Οικολόγων τοποθετείται αρνητικά στην παραχώρηση άδειας λειτουργίας για τους ακόλουθους λόγους: Α. Διότι δεν υπάρχει στην Κύπρο η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη για τη διαχείριση μεγάλων ερπετών. Β. Έχουμε πολλές επιφυλάξεις εάν οι διαχειριστές του έργου κι όσοι θα καλεστούν να τους ελέγξουν, θα μπορέσουν να διασφαλίσουν την ευημερία και την ορθολογιστική διαβίωση των ερπετών. Γ. Είμαστε σίγουροι ότι ένας τόσος μεγάλος αριθμός κροκοδείλων δεν μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς. Δ. Δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των ερπετών αλλά και των ανθρώπων, λόγω της σήψης των κρεάτων / τροφών των κροκοδείλων. Ε. Προβληματική θα είναι και η διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων. Ζ. Είναι επίσης βέβαιο ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να παραμείνει τα πλαίσια ενός εκθεσιακού χώρου. Προορίζεται να γίνει φάρμα εκτροφής κροκοδείλων και μέρος ενός συστήματος παραγωγής που θα προϋποθέτει σφαγή και επεξεργασία, συνεπώς αυξημένα προβλήματα ρύπανσης και οχληρίας. 

Ως εκ τούτου έχουμε σοβαρή ένσταση για τη δημιουργία του πάρκου κροκοδείλων στο Ψεματισμένο Λάρνακας. Από την άλλη δεν θα είχαμε καμία ένσταση στην δημιουργία ενός θεματικού πάρκου αφιερωμένο στους ‘ηγέτες’ μας κροκόδειλους, που όλα αυτά τα χρόνια μας καταδυναστεύουν και απειλούν να μας κατασπαράξουν…

*του Σταύρου Χατζησάββα
Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου