Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εσείς εκεί στα < ρετιρέ > ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ !!! *

Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο τις τελευταίες βδομάδες είναι απίστευτο και εξωπραγματικό. Την ώρα που η πατρίδα μας βουλιάζει από τα πολλά προβλήματα, την ώρα που οι περισσότεροι συμπολίτες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο καθημερινές προκλήσεις επιβίωσης, απότοκες των ανεύθυνων, ανίκανων και ανάξιων πολιτικών που εφάρμοσαν τα κόμματα εξουσίας του τόπου, έρχονται οι ηγεσίες των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων να ''μαγειρέψουν'' το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. 

Πρόκειται -κατα την άποψη μου- για μια μορφή βελούδινου πραξικοπήματος. Αυτή την ώρα που οι πολίτες περιμένουν εξαθλιωμένοι, λύσεις στα προβλήματα που αυτοί οι ‘κύριοι’ τους δημιούργησαν, η κυπριακή κοινωνία, παρακολουθεί αποσβολωμένη το θέατρο του παράλογου από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. 

Μέχρι στιγμής κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα δεν ακούσαμε από τα δυο μεγάλα κόμματα, που να εξηγεί γιατί θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή του εκλογικού ορίου για είσοδο κομμάτων, συνδυασμών, κινημάτων ή ακόμα και ομάδων πολιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων λίγους μόλις μήνες πριν τελειώσει η Κοινοβουλευτική τους θητεία. Μια κοινοβουλευτική θητεία η οποία θεωρώ πως ιστορικά είναι η χειρότερη, στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαψε η Βουλή των Αντιπροσώπων να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας, έπαψε η Βουλή και τα κόμματα εξουσίας να χαίρουν λαϊκής εμπιστοσύνης και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. 

Μερικοί λόγοι είναι το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις, τα σκάνδαλα όπως οι S-300, το χρηματιστήριο, οι χρηματοδοτήσεις από τη Focus, οι διαγραφές δανείων από τράπεζες σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή και σε εταιρείες τους (ακόμα και σε οργανώσεις των κομμάτων εξουσίας). Μέσα σε μια νύχτα διαγράφηκαν χρέη εκατομμυρίων. Σκάνδαλα όπως το κούρεμα στις καταθέσεις των απλών πολιτών, τα αξιόγραφα, το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, η εκτόξευση του ELA στα 11 δις ευρώ τα οποία ήρθαν στην Κύπρο από την πόρτα και έφυγαν για τα ξένα από το παράθυρο. Κλείσιμο Eurocypria και Κυπριακών Αερογραμμών. Οι ανείπωτες τραγωδίες με νεκρούς συμπατριώτες μας, όπως αυτές της Helios και του Μαρί. Η κοινωνία των πολιτών, νέοι και μεσήλικες, βιώνουν έντονα στο πετσί τους την ανεργία, την φτώχεια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, τον κοινωνικό μαρασμό, την εκτόξευση της μεταναστευτικότητας ανάμεσα στους κύπριους πολίτες, την κοινωνική εξαθλίωση κ.α. 

Όλα αυτά 'κύριοι' του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, και άλλα πολλά, τα έχουν δημιουργήσει οι τραγικές και αποτυχημένες πολιτικές σας. Αυτή είναι η 'περιουσία' σας αυτή είναι δυστυχώς η κληρονομιά που αφήνετε στους πολίτες του τόπου. Αντί να δουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πως να προχωρήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών τους χώρων, αλλά και στην αναβάθμιση του τρόπου που ασκούν τα όποια πολιτικά τους καθήκοντα ως κόμματα εξουσίας, επιλέγουν άλλες τακτικές για να γαντζωθούν στην καρέκλα της εξουσίας. Διερωτώμαι πάνω σε πια λαϊκή ετυμηγορία ή έστω εντολή προχωράτε με τόσο θράσος στην αλλαγή του εκλογικού ορίου εισδοχής στη Βουλή; Δια της παρούσης απευθύνω προς εσάς δημόσια πρόκληση. Εάν σας έχει απομείνει έστω η ελάχιστη τσίπα αξιοπρέπειας, πολιτικού ήθους και τιμής, εντάξετε αυτή σας την πολιτική θέση στις προγραμματικές σας θέσεις για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 και εάν λάβετε λαϊκή εντολή τότε ναι να προχωρήσετε στην αλλαγή του εκλογικού μέτρου.

''..Δε θέλω πια να ζω, στο μαύρο και στο γκρίζο..'' 


*Σταύρος Χατζησάββας 

Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου