Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία;

Σταύρος Χατζησάββας: Ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία; 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 4/11/2015 στο Κτήμα Μακένζυ, η εκδήλωση με θέμα Ίσο δικαίωμα στην πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Κοινοτική Αστυνόμευση Βορόκλινης και η Κοινοτική Αστυνόμευση Λάρνακας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ειδικός σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Σταύρος Χατζησάββας, εκτελεστικός διευθυντής της πρώτης κυπριακής τουριστικής ιστοσελίδας www.cyprushighlights.com και επαρχιακός γραμματειακός λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας. Το θέμα που ανάπτυξε στην παρουσίαση του ο κ. Χατζησάββας ήταν Προσβάσιμος Τουρισμός & Λάρνακα.

Ορισμένα χρήσιμα δεδομένα, τα οποία, ήρθαν στην επιφάνεια από την έρευνα του κ. Χατζησάββα και έχουν να κάνουν με τον προσφερόμενο προσβάσιμο τουρισμό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας είναι: α. Θέματα προσβασιμότητας τουριστικών προορισμών πόλης και επαρχίας Λάρνακας και β. Ύπαρξη χώρου υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα στους τουριστικούς προορισμούς της πόλης.

Συγκεκριμένα:

Σημεία εισόδου - εξόδουΛιμάνι, Αεροδρόμιο Μαρίνα. Όλες οι υποδομές είναι προσβάσιμες. Μόνο κενό η μη ύπαρξη ειδικού χώρου υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα στην Μαρίνα Λάρνακας.

Αρχαιολογικοί Χώροι πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 αρχαιολογικοί χώροι στην Λάρνακα. Ο αρχαιολογικός χώρος Κιτίου είναι είναι προσβάσιμος για άτομα σε τροχοκάθισμα όμως δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Ο αρχαιολογικός χώρος Καλαβασού Τέντας δεν είναι προσβάσιμος για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Ο αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας είναι μερικώς προσβάσιμος και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής.

Αρχαιολογικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 2 αρχαιολογικά μουσεία στην Λάρνακα. Το επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα όμως δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Το Κάστρο της Λάρνακας το Μεσαιωνικό μουσείο της πόλης είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής.

Εκκλησιαστικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 εκκλησιαστικά μουσεία στην Λάρνακας. Το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου είναι προσβάσιμα για άτομα σε τροχοκάθισμα και έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής. Το Μουσείο Κουκουβάγιας και Βυζαντινής Εικονογραφίας δεν είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν έχει ειδικό χώρο υγιεινής.

Θεματικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 13 θεματικά μουσεία στην Λάρνακα. Από αυτά 7 δεν είναι προσβάσιμα και 6 είναι προσβάσιμα για άτομα σε τροχοκάθισμα. Από αυτά 9 έχουν χώρους υγιεινής όχι όμως και ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα. Σε μόλις 1 από αυτά έχει ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα ενώ σε επίσης 1 δεν υπάρχουν καν χώροι υγιεινής. Για 2 θεματικά μουσεία δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε αν έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Παραλίες Μπλε Σημαίας πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 5 παραλίες με μπλε σημαία στην Λάρνακα. Η Λάρνακα είναι η ΜΟΝΗ πόλη της Κύπρου που δεν έχει σε καμία από τις παραλίες της ειδική ράμπα για πρόσβαση μέσα στο νερό για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Μοναστήρια πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 5 μοναστήρια στην Λάρνακα. Από αυτά 4 είναι προσβάσιμα και 1 είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα. Από αυτά 3 δεν έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής ενώ 2 έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Γραφεία Τουριστικής & Περιβαλλοντικής ενημέρωσης πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 γραφεία τουριστικής ενημέρωσης και 1 γραφείο περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Όλα είναι προσβάσιμα και διαθέτουν και ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα εκτός από το γραφείο τουριστικής ενημέρωσης ΚΟΤ στην πλατεία Βασιλέως Παύλου.

Στόχος της έρευνας δεν είναι να επιρρίψει στον οποιοδήποτε ευθύνες αλλά οι διοργανωτές να αναλάβουν μια όμορφη πρωτοβουλία για ενημέρωση και δράση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης για διόρθωση των παραλήψεων και αδυναμιών που εντοπίστηκαν για την αναβάθμιση του προσφερόμενου προσβάσιμου τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας.

Στο τέλος ο κ. Χατζησάββας έθεσε ένα ερώτημα για προβληματισμό στους παρευρισκόμενους λέγοντας τους: ''..Με αυτά τα δεδομένα, τελικά πιο είναι το σωστό, ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία;..'' 


Ομάδα Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Σταύρου Χατζησάββα

Ιστοσελίδα: www.askhadjisavva.blogspot.com 
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείοs.hadjisavvas@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου