Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων δεν μπορεί να περιμένει άλλο*

Το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων δεν μπορεί να περιμένει άλλο*

Το θέμα των εκατοντάδων αγνοουμένων, της κυπριακής τραγωδίας του 1974 δεν έτυχε μέχρι σήμερα των σωστών χειρισμών παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό ανθρωπιστικό ζήτημα. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υποστηρίζει ότι το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να τυγχάνει πολιτικής εκμετάλλευσης ή να συσχετίζεται με οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και προτείνει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων σ’ ολόκληρη την Κύπρο και πέρα απ’ αυτή, ακόμα και στην ίδια την Τουρκία.

Ο συνολικός αριθμός των αγνοουμένων (ελλήνων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων) είναι 2001. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 1090 άτομα και έχουν ταυτοποιηθεί περίπου 400. Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό από τα οστά που έχουν βρεθεί δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν γιατί οι βροχές και ο ήλιος που ήταν εκτεθειμένα για 41 χρόνια έχουν εξαφανίσει δραματικά το DNA.

Είναι σε όλους γνωστό ότι πλέον υπάρχει δυστοκία στον εντοπισμό άλλων λειψάνων λόγω της αδιαλλαξίας του κατοχικού τουρκικού στρατού α. στο να επιτρέψει να γίνουν ανασκαφές σε στρατιωτικές περιοχές και β. στην άρνηση του να δώσει πληροφορίες που διατηρεί στα αρχεία του. 

Η Τουρκία εξακολουθεί να παραμένει διεθνώς εκτεθειμένη και θα πρέπει η κυπριακή κυβέρνηση να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις σε όλα τα διεθνή επίπεδα μέχρι να καταφέρει να εξαναγκάσει την Τουρκία να δείξει καλό πρόσωπο σε αυτό το ανθρωπιστικό κομμάτι επιτρέποντας α. την διεξαγωγή ερευνών και σε στρατιωτικές ζώνες αλλά και β. την παραχώρηση πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού για την εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας (ελλήνων, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων).

*Του Σταύρου Χατζησάββα

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας





Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Εσείς εκεί στα < ρετιρέ > ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ !!! *

Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο τις τελευταίες βδομάδες είναι απίστευτο και εξωπραγματικό. Την ώρα που η πατρίδα μας βουλιάζει από τα πολλά προβλήματα, την ώρα που οι περισσότεροι συμπολίτες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο καθημερινές προκλήσεις επιβίωσης, απότοκες των ανεύθυνων, ανίκανων και ανάξιων πολιτικών που εφάρμοσαν τα κόμματα εξουσίας του τόπου, έρχονται οι ηγεσίες των δυο μεγάλων πολιτικών κομμάτων να ''μαγειρέψουν'' το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. 

Πρόκειται -κατα την άποψη μου- για μια μορφή βελούδινου πραξικοπήματος. Αυτή την ώρα που οι πολίτες περιμένουν εξαθλιωμένοι, λύσεις στα προβλήματα που αυτοί οι ‘κύριοι’ τους δημιούργησαν, η κυπριακή κοινωνία, παρακολουθεί αποσβολωμένη το θέατρο του παράλογου από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. 

Μέχρι στιγμής κανένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα δεν ακούσαμε από τα δυο μεγάλα κόμματα, που να εξηγεί γιατί θεωρούν πως είναι επιτακτική ανάγκη, η αλλαγή του εκλογικού ορίου για είσοδο κομμάτων, συνδυασμών, κινημάτων ή ακόμα και ομάδων πολιτών στην Βουλή των Αντιπροσώπων λίγους μόλις μήνες πριν τελειώσει η Κοινοβουλευτική τους θητεία. Μια κοινοβουλευτική θητεία η οποία θεωρώ πως ιστορικά είναι η χειρότερη, στην σύγχρονη ιστορία του τόπου. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έπαψε η Βουλή των Αντιπροσώπων να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο τμήμα της κυπριακής κοινωνίας, έπαψε η Βουλή και τα κόμματα εξουσίας να χαίρουν λαϊκής εμπιστοσύνης και οι λόγοι είναι πάρα πολλοί. 

Μερικοί λόγοι είναι το ρουσφέτι, οι πελατειακές σχέσεις, τα σκάνδαλα όπως οι S-300, το χρηματιστήριο, οι χρηματοδοτήσεις από τη Focus, οι διαγραφές δανείων από τράπεζες σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή και σε εταιρείες τους (ακόμα και σε οργανώσεις των κομμάτων εξουσίας). Μέσα σε μια νύχτα διαγράφηκαν χρέη εκατομμυρίων. Σκάνδαλα όπως το κούρεμα στις καταθέσεις των απλών πολιτών, τα αξιόγραφα, το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, η εκτόξευση του ELA στα 11 δις ευρώ τα οποία ήρθαν στην Κύπρο από την πόρτα και έφυγαν για τα ξένα από το παράθυρο. Κλείσιμο Eurocypria και Κυπριακών Αερογραμμών. Οι ανείπωτες τραγωδίες με νεκρούς συμπατριώτες μας, όπως αυτές της Helios και του Μαρί. Η κοινωνία των πολιτών, νέοι και μεσήλικες, βιώνουν έντονα στο πετσί τους την ανεργία, την φτώχεια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, τον κοινωνικό μαρασμό, την εκτόξευση της μεταναστευτικότητας ανάμεσα στους κύπριους πολίτες, την κοινωνική εξαθλίωση κ.α. 

Όλα αυτά 'κύριοι' του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, και άλλα πολλά, τα έχουν δημιουργήσει οι τραγικές και αποτυχημένες πολιτικές σας. Αυτή είναι η 'περιουσία' σας αυτή είναι δυστυχώς η κληρονομιά που αφήνετε στους πολίτες του τόπου. Αντί να δουν οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ πως να προχωρήσουν άμεσα στον εκσυγχρονισμό των πολιτικών τους χώρων, αλλά και στην αναβάθμιση του τρόπου που ασκούν τα όποια πολιτικά τους καθήκοντα ως κόμματα εξουσίας, επιλέγουν άλλες τακτικές για να γαντζωθούν στην καρέκλα της εξουσίας. Διερωτώμαι πάνω σε πια λαϊκή ετυμηγορία ή έστω εντολή προχωράτε με τόσο θράσος στην αλλαγή του εκλογικού ορίου εισδοχής στη Βουλή; Δια της παρούσης απευθύνω προς εσάς δημόσια πρόκληση. Εάν σας έχει απομείνει έστω η ελάχιστη τσίπα αξιοπρέπειας, πολιτικού ήθους και τιμής, εντάξετε αυτή σας την πολιτική θέση στις προγραμματικές σας θέσεις για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016 και εάν λάβετε λαϊκή εντολή τότε ναι να προχωρήσετε στην αλλαγή του εκλογικού μέτρου.

''..Δε θέλω πια να ζω, στο μαύρο και στο γκρίζο..'' 


*Σταύρος Χατζησάββας 

Επαρχιακός Γραμματειακός Λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία;

Σταύρος Χατζησάββας: Ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία; 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 4/11/2015 στο Κτήμα Μακένζυ, η εκδήλωση με θέμα Ίσο δικαίωμα στην πρόσβαση για άτομα με αναπηρίες. Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Κοινοτική Αστυνόμευση Βορόκλινης και η Κοινοτική Αστυνόμευση Λάρνακας.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ειδικός σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής Σταύρος Χατζησάββας, εκτελεστικός διευθυντής της πρώτης κυπριακής τουριστικής ιστοσελίδας www.cyprushighlights.com και επαρχιακός γραμματειακός λειτουργός Οικολόγων Λάρνακας. Το θέμα που ανάπτυξε στην παρουσίαση του ο κ. Χατζησάββας ήταν Προσβάσιμος Τουρισμός & Λάρνακα.

Ορισμένα χρήσιμα δεδομένα, τα οποία, ήρθαν στην επιφάνεια από την έρευνα του κ. Χατζησάββα και έχουν να κάνουν με τον προσφερόμενο προσβάσιμο τουρισμό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας είναι: α. Θέματα προσβασιμότητας τουριστικών προορισμών πόλης και επαρχίας Λάρνακας και β. Ύπαρξη χώρου υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα στους τουριστικούς προορισμούς της πόλης.

Συγκεκριμένα:

Σημεία εισόδου - εξόδουΛιμάνι, Αεροδρόμιο Μαρίνα. Όλες οι υποδομές είναι προσβάσιμες. Μόνο κενό η μη ύπαρξη ειδικού χώρου υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα στην Μαρίνα Λάρνακας.

Αρχαιολογικοί Χώροι πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 αρχαιολογικοί χώροι στην Λάρνακα. Ο αρχαιολογικός χώρος Κιτίου είναι είναι προσβάσιμος για άτομα σε τροχοκάθισμα όμως δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Ο αρχαιολογικός χώρος Καλαβασού Τέντας δεν είναι προσβάσιμος για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Ο αρχαιολογικός χώρος Χοιροκοιτίας είναι μερικώς προσβάσιμος και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής.

Αρχαιολογικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 2 αρχαιολογικά μουσεία στην Λάρνακα. Το επαρχιακό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα όμως δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής. Το Κάστρο της Λάρνακας το Μεσαιωνικό μουσείο της πόλης είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι υγιεινής.

Εκκλησιαστικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 εκκλησιαστικά μουσεία στην Λάρνακας. Το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου και το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου είναι προσβάσιμα για άτομα σε τροχοκάθισμα και έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής. Το Μουσείο Κουκουβάγιας και Βυζαντινής Εικονογραφίας δεν είναι προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα και δεν έχει ειδικό χώρο υγιεινής.

Θεματικά Μουσεία πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 13 θεματικά μουσεία στην Λάρνακα. Από αυτά 7 δεν είναι προσβάσιμα και 6 είναι προσβάσιμα για άτομα σε τροχοκάθισμα. Από αυτά 9 έχουν χώρους υγιεινής όχι όμως και ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα. Σε μόλις 1 από αυτά έχει ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα ενώ σε επίσης 1 δεν υπάρχουν καν χώροι υγιεινής. Για 2 θεματικά μουσεία δεν κατέστη δυνατό να μάθουμε αν έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Παραλίες Μπλε Σημαίας πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 5 παραλίες με μπλε σημαία στην Λάρνακα. Η Λάρνακα είναι η ΜΟΝΗ πόλη της Κύπρου που δεν έχει σε καμία από τις παραλίες της ειδική ράμπα για πρόσβαση μέσα στο νερό για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Μοναστήρια πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 5 μοναστήρια στην Λάρνακα. Από αυτά 4 είναι προσβάσιμα και 1 είναι μερικώς προσβάσιμο για άτομα σε τροχοκάθισμα. Από αυτά 3 δεν έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής ενώ 2 έχουν ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα.

Γραφεία Τουριστικής & Περιβαλλοντικής ενημέρωσης πόλης - επαρχίας Λάρνακας. Συνολικά υπάρχουν 3 γραφεία τουριστικής ενημέρωσης και 1 γραφείο περιβαλλοντικής ενημέρωσης. Όλα είναι προσβάσιμα και διαθέτουν και ειδικούς χώρους υγιεινής για άτομα σε τροχοκάθισμα εκτός από το γραφείο τουριστικής ενημέρωσης ΚΟΤ στην πλατεία Βασιλέως Παύλου.

Στόχος της έρευνας δεν είναι να επιρρίψει στον οποιοδήποτε ευθύνες αλλά οι διοργανωτές να αναλάβουν μια όμορφη πρωτοβουλία για ενημέρωση και δράση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του κράτους όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης για διόρθωση των παραλήψεων και αδυναμιών που εντοπίστηκαν για την αναβάθμιση του προσφερόμενου προσβάσιμου τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας.

Στο τέλος ο κ. Χατζησάββας έθεσε ένα ερώτημα για προβληματισμό στους παρευρισκόμενους λέγοντας τους: ''..Με αυτά τα δεδομένα, τελικά πιο είναι το σωστό, ανάπηροι άνθρωποι ή ανάπηρη πολιτεία;..'' 


Ομάδα Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας Σταύρου Χατζησάββα

Ιστοσελίδα: www.askhadjisavva.blogspot.com 
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείοs.hadjisavvas@gmail.com