Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Συχνό φαινόμενο οι φωτιές σε σκυβαλότοπους στις επαρχίες Λάρνακας & Αμμοχώστου*

Ένα συχνό φαινόμενο που έρχεται στην αντίληψη των επαρχιακών γραφείων Οικολόγων Λάρνακας & Αμμοχώστου, μετά από αρκετά παράπονα πολιτών είναι το φαινόμενο των παράνομων πυρκαγιών σε σκυβαλότοπους (παράνομους και νόμιμους) για το κάψιμο σκουπιδιών. Συγκεκριμένα αυτό το απαράδεκτο γεγονός συμβαίνει στους σκυβαλότοπους Τερσεφάνου Παραλιμνίου και στον παράνομο σκυβαλότοπο στην Ξυλοφάγου. Αυτές οι ανεύθυνες πρακτικές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες αφού δημιουργείται μια αποπνικτική ατμόσφαιρα σε μεγάλη ακτίνα, ταλαιπωρώντας έτσι τους κατοίκους των κοινοτήτων, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να αναπνέουν όλες τις διοξίνες που αναδύονται στην ατμόσφαιρα.

Αρκετές είναι οι φορές που κινδύνεψαν να καούν και σπίτια. Είναι αδιανόητο σε αυτές τις εποχές που ζούμε να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, σε τόσο ανεπτυγμένες κοινότητες. Είναι γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία γενικά είναι πάρα πολλά. Ζητούμε όπως ο αέρας που αναπνέουμε παραμένει καθαρός.

Την αποκατάσταση του σκυβαλότοπου στο χωριό Τερσεφάνου ανέλαβε κοινοπραξία εταιριών και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται οι καύσεις σκουπιδιών γίνονται με  εμφανή στόχο να μειωθεί ο όγκος τους. Όσοι κατοικούν ή εργάζονται στη γύρω περιοχή δικαιολογημένα διαμαρτύρονται για αυτήν την κατάσταση. Μάλιστα την περίοδο που διεξαγόταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Λάρνακας, παρατηρήθηκαν ορισμένα προβλήματα και υπήρξε κίνδυνος  να εκτεθεί ανεπανόρθωτα η χώρας μας διεθνώς.

Απευθύνουμε δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία Εσωτερικών – Υγείας – Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, το τμήμα περιβάλλοντος) να ενεργήσουν άμεσα ούτως ώστε να τερματιστεί το άναμμα φωτιάς σε σκυβαλότοπους.

Για εμάς τους Οικολόγους θέματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την δημόσια υγεία, ασφάλεια και ποιότητα ζωής των απλών πολιτών είναι πρώτης γραμμής και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις για επίλυση όλων των προβλημάτων που έρχονται εις γνώση μας.

Του Σταύρου Χατζησάββα (BA & MA)

Επαρχιακού Γραμματειακού Λειτουργού Οικολόγων Λάρνακας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου